onsdag, november 23, 2011

Tyskland/Danmark

Jag tänkte förklara varför jag har blivit så dålig på att skriva här, men det känns onödigt och dumt. Det är som det är just nu i mitt liv och då får det bli såhär. Jag skriver helt enkelt när jag har tid och lust.
Så, idag tänkte jag visa lite hur det såg ut när jag, min klass och konservatorerna åkte till Tyskland/Danmark. När vi var där tittade vi egentligen mest på dösar av olika slag, men jag tyckte inte att det var så roligt att ta kort på, så det blev på det här istället.

















onsdag, november 09, 2011

Lund





Första tentan är skriven, antiken-uppgiften är inlämnad och luggen är äntligen, äntligen klippt. Nu åker jag till Lund en sväng!

fredag, november 04, 2011

Tomatsås delux

Tomatsås har under de senaste åren liksom blivit min grej och jag har nu utarbetat ett bra litet grundrecept som man sen kan slänga i allt möjligt roligt i om man vill. I onsdags gjorde jag såhär:

Hemma hos mina föräldrar har det dykt upp en ny typ av krossade tomater, vilka faktiskt inte ens är krossade, men de ska tydligen smaka mycket mer och det är ju bra.
Du behöver:
- Krossade tomater 400-500 g
- 1 stor lök, 2 små
- En buljong, jag använder mig av sådana utan tillsatser
- Två vitlöksklyftor
- En halv (!) tub tomatpuré
- Lite socker
- Salt & Peppar
- Oregano & Basilika
- Olivolja
- Soltorkade tomater, om man gillar det
- Någon god ost att ha på toppen. Jag hade både parmesanost som vi hade köpt i Italien & ricotta!


Börja med att hacka löken i fina, små bitar.


1. Fräs den i ganska så mycket olivolja, tills den blir mjuk och nästan genomskinlig.
Om du har soltorkade tomater i, kan du lägga i dem nu.


(Bilden är förfärlig, jag vet)
2. Häll i de krossade tomaterna, pressa vitlöksklyftorna och lägg i tomatpurén.
3. Krydda efter smak. Jag gillar att det är ganska så mycket peppar i, men salta inte för mycket, speciellt inte om du har soltorkade tomater, de är nämligen väldigt salta i sig själva.
4. Låt puttra. Tomatsås kan puttra väldigt länge, ju längre den puttrar, desto mer smakar den. Mitt knep är att den får puttra så länge man gör klart resten av maten!



5. Servera med osten på toppen! (Om du har t.ex. getost i, kan det vara gott att lägga i den en kort stund innan man ska äta, så den hinner smälta lite.)
Jag hade tortellini med ricotta & spenatsmak och lite fikon och grantäpple-sallad till. Tortellini med tomatsås kan ju nämligen vara något av det godaste, dessutom upptäckte jag att fikon inte var helt dumt heller.

tisdag, november 01, 2011

Novemberönskning.


Jag vill ha tillbaks min lugg.

Saragano

Vi tog flyget till Rom, hyrde en bil och åkte med hjälp gps:en ut till byn där vi skulle bo under veckan. Byn, Saragano, finns knappt på en enda karta, förutom på gps:en då och Google Maps.

När vi kom fram till huset var det kolsvart ute. Resten av semestermedlemmar skulle inte komma förrän ännu senare så vi fick helt enkelt träffa dem dagen därpå. Vi skulle helt enkelt vara 12 stycken i ett gigantiskt hus med utsikt över olivträd och vinrankor.


Utsikt från en terass.

Trädgårdens olivträd.

Huset, sett från Polen.

I trädgården fanns det granatäpplen.

Så himla fint.

Vi tog en liten promenad i den pyttelilla byn.





Tittade på massor med vinrankor.

Första middagen med allihopa blev på en pizzeria. Vi fick samsas om 8 stycken pizzor, som alla skulle få varsin bit av, och som skulle komma in en efter en.
Här har vi pappa.

Filippa & Lisa (i bakgrunden syns Anders)

Britt

Efter en smått hysterisk middag, där alla fullkomligt slängde sig över pizzabitarna gick vi till den lilla vinbaren i vår lilla by. När vi kom dit var det helt tomt, så vi fick gå och hämta servitören från receptionen. Han visade sig vara mycket trevlig och utbildad vinkännare, så han berättade om de olika vinerna vi smakade på och ville dessutom att vi skulle titta i en bok om svensk stil och säga om den visade rätt eller inte.