måndag, juni 30, 2014

Sommar på Österlen


Varje vardagsmorgon vaknar jag när Erik pussar mig på kinden precis innan han ska gå till jobbet. Jag somnar om och vaknar några timmar senare, kokar te, tar fram fil, smör, ost, müsli och en nektarin. Jag äter frukost vid havet när det sol, på övervåningen när det regnar. Jag läser Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg, syr på min tyllkjol (!) och de allra flesta dagarna promenerar jag längs landsvägen upp till busshållplatsen för att ta bussen till Simrishamn eller Kivik. 

Den här veckan har jag stått i byggnadsvårdsbutiken på OscarsHus (så roligt!). På eftermiddagarna hittar vi på små utflykter. Ibland åker vi till Brösarp, tittar i affärer i Kristianstad eller simmar i St. Olof. Nu i helgen är pappa på besök här nere, nästa vecka har Erik semester. Det är så fint här, som i ett sommarparadis. 

onsdag, juni 25, 2014

Nyhavn & Værnedamsvej

När jag bläddrade igenom mina bilder kom jag på att jag inte berättat om min och Eriks sista dag i Köpenhamn. Så här kommer den!


Är man i Köpenhamn måste man se Nyhavn, sa Erik. På vägen dit sprang vi in i en loppis med antika saker. Där såg vi bl.a. flera tyska glaserade vaser, som jag (tro det eller ej), har börjat samla på. Jag såg nämligen i ett nummer av Retro en gedigen samling av sådana vaser (tillverkade under efterkrigstiden) som tillsammans blev en färgexplosion mot en vit vägg. Det måste man ju ha, tänkte jag och började samla. Jag har dock bestämt mig för att bara köpa en vas när det är till ett riktigt fyndpris, så på Kongens Nytorv blev det ingen.

 

 
Nyhavn!

 
Så fina och färgglada hus.



 
Erik vid hamnen <3



 
Så promenerade vi mot Værnedamsvej.

 
Och gick förbi ett hus som verkligen satt sig i marken.

På Værnedamsvej finns små kaffeställen och barer med servering ute på trottoaren, en affär med utförsäljning bjöd på öl till de som väntade och blomsteraffärer hade citronträd utanför. Expressen beskrev denna gata som en "Paris-gata" och jag kan inte annat än att hålla med. Runt om denna lilla gata ligger också flera små vintage-butiker och fina inredningsbutiker. 

Från Værnedamsvej gick vi sedan vidare till Kødbyn, "Köpenhamns motsvarighet på The meatpacking District i New York". Här kan man hitta roliga restauranger och barer. Vi drack kaffe på ett litet ställe efter att vi spanat lite på en loppis vid Halmtorvet. 

Erik hämtade våra väskor på hotellet medan jag gick till Centralstationen för att köpa biljetter och färdkost i form av dammsugare från Lagkagehuset. Hipps vips var vi på väg hem till Sverige igen och vår fantastiska resa var slut! 

söndag, juni 22, 2014

En midsommardröm






Vi klädde en midsommarstång och fick en röd ros att sätta i toppen av en granne. Vi flyttade bord och stolar ut på ängen. Vi dukade med spetsdukar, glasunderlägg med spetskanter, snapsglas i kristall och porslin i serien Sommar från Rörstrand. Jag satte ängsblommor, fläder och pioner i flaskor, kannor och burkar.

Vi åt sill och potatis till lunch. Vi cyklade till Brantevik för att titta på midsommarfirande. Vi åt jordgubbar, choklad och drack prosecco. Vi hade 5-kamp med grenar som dart-kastning, springa med potatis på sked - på tid, prickskytte med luftgevär och kasta ringar på pinne. Den femte grenen kom glömde vi bort.

Vi grillade vegetariskt, gjorde vitlöksbröd och melonsallad. Vi åt middag på ängen, testade Österlen-snapsar och sjöng Håkan Hellström-låtar.

Tillsammans med Jonna och Erik hade jag världens finaste midsommarafton på det idylliska Österlen.

lördag, juni 14, 2014

Från norr till södertörn Till jordens alla hörn Så leder vägen hem tilldig



Nu åker jag söderut. Mot frukost vid havet, promenader längs stranden, cykelturer vid rapsfälten och godnatt-pussar. Tänk att det är nästan ett år sedan jag åkte till Österlen för att hälsa på honom med de vackra axlarna, för första gången. 

fredag, juni 13, 2014

En bildström

När inte kameran får plats i väskan eller när den helt enkelt inte får följa med, ja då är telefonen väldigt bra att ha. Här är vad som har fångats på bild på sistone. 
    1. Erik på Kentfest. 
    2. Nina Persson med min vän Ellen på synth & hennes man Kalle på bas. 
    3. När jag var i Vadstena passade jag på att kapa av ett antal centimetrar av mitt hår. 
    4. Jag gick på födelsedagskalas på Bögatan & åt tårta.
    5. Fil, hallon & hemmagjord müsli.
    6. Kaffe i finaste kopparna från Rice ute på gräsmattan. 
    7. Examensfirande
    8. Erik, Sofia och Erik springer mot scenen på Ullevi
    9 & 10. En helt magisk & fantastisk konsert med världens bästa Håkan Hellström. 
    11. Jag & Erik då ja. 
    12. Jag. Har. Fått. En. iPad. Alltså, åh!
    13. Frukost på mamma & pappas balkong.
    14. I min pallkrage växer det för fullt!

onsdag, juni 11, 2014

Nationaldagen, melon, bubbel & vänner


I fredags bakade Erik pizzasnurror, jag gjorde små melon- & fetaostpinnar samt baba ganoush. När klockan slog 16.00 ringde de första vännerna på dörren och därefter ramlade ett antal till in. Därefter gick några av oss till en restaurang på Prinsgatan och drack vi frozen margerithas på Doktor glas. Så fint att fira examen med vänner & bubbel alltså!

tisdag, juni 10, 2014

En slags bildsammanfattning

Hösten 2011 började jag läsa på Bebyggelseantikvariskt program vid Göteborg universitet. Under utbildningen har vi hunnit med en del exkursioner, stadsvandringar och grupparbeten. Under en del av dessa har jag haft kameran med, andra inte. Utifrån några av de bilder jag hittat gör jag nu en liten bildsammanfattning för tre år i skolan. De där bilderna som blir tagna i telefonen utanför skolans inramning har inte kommit med här. Kanske blir det ett eget inlägg, kanske inte.


I mitten av september åkte vi till Sundsby säteri för att göra uppmätningar. Här tittar Sarah på färgsättningen av en panel.


Desiré studerar ett tak. Här har jag skrivit ett litet inlägg om det.


I början av oktober 2011 åkte vi på exkursion till Tyskland och Danmark, fast i Tyskland var vi inte speciellt mycket. Där tittade vi på dösar av olika slag, vilket jag inte tyckte var så roligt att ta kort på. Tog därför kort på en gullig häst istället.


Och på klassen. Här kan ni se lite fler bilder.


21 november 2011 var vi i Asplunds rådhustillbyggnad på Gustav Adolfs torg.


2 dec 2011var vi studiebesök på Wibo färg.


5 - 8 december 2011 var vi i Mariestad.


Och hängde framförallt här. Här finns förresten ett inlägg om denna lilla resa, dock med lite annat fokus.


9 februari 2012 åkte vi till Alingsås med Ulrich.


Pastell-hus alltså <3 a="" href="http://www.paulinadevries.blogspot.se/2012/02/alingsas-tur-retur.html" target="_blank">Här
finns kanske några bilder till.

I mars-april 2012 höll vi på med en kyrkostudie. Jag & min grupp var i Fässbergs kyrka i Mölndal.


Jag, Betty & Desiré fotograferade Odd fellow-huset under en liten kurs i arkitekturfotografi.


Innan sommarlovet var vi ute på gårdsstudier, vilket får symboliseras av denna bild.


För att sedan efter sommarlovet åka till Rom!


Här kan ni se alla inlägg om vår fantastiska resa dit.


Förra våren gick vi på stadsvandring med Sven-Olof Ahlberg.

Mellan alla dessa händelser har vi hunnit skriva en rad olika grupparbeten, skrivit en bebyggelsehistorisk uppsats, varit på praktik, haft några utekvällar ihop och nu till sist skrivit vår kandidatuppsats. Däremellan har resten av livet varit. 

måndag, juni 09, 2014

Middag på Långedrags värdshus

Vilken vecka det har varit! I onsdags presenterade jag min uppsats och i torsdags tog jag examen! Jag är alltså klar nu efter tre år. Bitvis har det känts som det har gått hur fort som helst och ibland som att det aldrig skulle ta slut. Men nu är det över och även om det känns konstigt att jag aldrig ska gå dit igen, känns det så ofantligt skönt. Nu börjar nästa tid i livet.

Att examen ska firas med pompa och ståt, liksom studenten, bestämde jag mig för när jag började utbildningen. Därför har det nu firats från torsdag till söndag med överraskningsbesök, kalas med vänner, en fantastisk Håkan Hellström-konsert på ett fullsatt Ullevi och ett restaurangbesök. Jag tänkte att alla händelser skulle få sig ett litet inlägg och börjar med vad som hände igår!

    Mamma och pappa skulle nämligen bjuda mig och Erik på restaurang på hemlig plats. Här sitter vi
    utanför huset och väntar på att bli hämtade.

    Vi åkte till Långedrags värdshus! Där åt jag gratinerade kräftor till förrätt och fisk- och
    skaldjurssoppa till huvudrätt. SÅ gott!

    Under middagen hade vi utsikt över havet och Nya älvsborgs fästning. På borden stod små
    buketter med rosa blommor.

    Erik fick välja en efterrätt och valde crème brûlée med smultronsorbet och en liten berlinermunk. 

    Trivs så himla bra när jag är med de där tre, mamma, pappa och Erik. De är så himla himla bra <3>

söndag, juni 01, 2014

#Kentfest


Bild från Kent-konserten i Varberg 2012

Nu sticker jag & Erik på Kentfest där vi ska lyssna på Tove Lo, Junip, Nina Persson, Beatrice Eli med flera.  Kommer bli en så bra dag & jag är superpepp!