lördag, april 25, 2015

Min allra käraste Erik Österlen



140917-2

image
Idag fyller han år, min allra finaste finaste Erik!
Grattis på födelsedagen, älskling.

PS. Förra året såg det ut såhär när Erik fyllde år. Då var vi minsann i Köpenhamn och inte alls en evighet ifrån varandra.

fredag, april 24, 2015

Tre timmar härifrån

_DSC7164

_DSC7308


_DSC7608
Ikväll åker jag hem till Göteborg, till mamma och pappa och hem till min lilla lägenhet. Jag stannar bara över helgen, men det ska bli fint att få promenera lite på hemkära gator.

tisdag, april 21, 2015

Knyta en ampel i makramé, del 1

Nu (såhär lite efter alla andra) har jag satt igång med att knyta mig en egen ampel i makramé! Mamma har köpt en hel rulle med makramégarn till mig, så jag tänker att jag kan tillverka en massa olika varianter av amplar! Makramégarnet är nog det bästa garnet att knyta i, men annars kan man säkerligen använda något annat slitstarkt garn.

Såhär har jag börjat knyta min ampel:
3

Börja med uppmätning av garn och uppläggning av arbetet. Trådarna ska vara ca 2 gånger det färdiga arbetets längd, dvs. mät upp varje tråd 4 gånger längre eftersom varje tråd ska vikas dubbel.

På träringen som min ampel ska hänga i, lade jag upp mitt arbete med uppläggningsknuten "lärkhuvud" (se beskrivning ovan).

_DSC7833
Lärkhuvudena är de som är fästa i ringen.

2
Den första delen på ampeln ville jag skulle vara lite extra dekorativ och gjorde därför ca 5 cm med slätknutar av alla trådar.

_DSC7834
























Efter slätknutarna delade jag upp trådparen två och två och knöt halvslag med dubbeltgarn (se nedan t.h).

1
Efter ca 4 cm med "kedja med dubbelt garn", delade jag upp trådarna i sina par och knyter nu en kedja med halvslag (se bild ovan t.v).

_DSC7835
Bilderna med teckningar & beskrivningarna kommer från boken Bonniers stora bok om handarbete: [stickning, virkning, makramé, ryaknytning, broderi, lappteknik, applikation, sömnad mm] från 1980

Fortsättning följer!

söndag, april 19, 2015

Lördagskap och söndagslyx

_DSC7830
Igår gick jag till grönsaksmarknaden på Möllevångstorget och köpte en enorm knippe persilja samt squash och jordärtskockor, för nästan inga pengar alls. Persiljan är så fin att den fick hamna i en vas på bordet.

_DSC7838
I morse gick Jonna ut för att köpa söndagsfrukost och kom tillbaka med croissanter, ananas och kiwi. Typiskt lyxigt.

lördag, april 18, 2015

923 kilometer

_DSC7760

_DSC7757
923 kilometer är det mellan oss nu. 923 kilometer, 12 timmar med bil, 14 med tåg och 5 timmar med flyg. Ibland känns det där avståndet inte längre än vad det var när han bodde i Skåne och jag i Göteborg. Ibland känns Östersund som på andra sidan jorden.

tisdag, april 14, 2015

På söndagspromenad

_DSC7812

_DSC7814

_DSC7816

_DSC7819

_DSC7820 
Det fina med Malmö är att det mesta känns nära tillhands. Hemifrån Jonna kommer man snabbt till Möllevångstorget och Pildammsparken, men även in till stan med gågatorna och Triangeln. Här är det sådär som det inte är i Göteborg alltså. Lyssna på podden Staden och avsnittet om Malmö, det gjorde i alla fall mig himla peppad på Malmö. Tänk att här fanns faktiskt en stadsarkitekt som redan tidigt tyckte att man skulle kunna cykla överallt i stan, något som känns minst sagt problematiskt i många städer som det är nu. 

söndag, april 12, 2015

#loppisfynd

loppisfynd
I morse var jag på loppis i Folkets park och fyndade så mycket fina saker!

Från vänster till höger:
1. 1 st assiett med spetskant, 1 st liten djup tallrik i pastell, 2 st rosa äggkoppar
2. Röd äggklocka från 50-talet (fick jag med på köpet)
3. Väggklocka med timer. Tänker att denna ska få hängas upp på något bra ställe när jag kommer hem till Göteborg igen, eller så kanske den får vänta på att få flytta in i en annan lägenhet eller sommarhus någon gång.
4. Ljusstakar, en ljusblå, två svarta lite lägre.
5. 6 Tallrikar & 5 assietter från Gefle med mönstret Sture. Kostade 10 kr/st (!).

Obs obs! Till dagens fynd måste ändå min och Eriks gamla hushållsassistent från Electrolux som vi ropade in på Tomelillas auktion för 475!

Två bilder från telefonen

IMG_6785
Fredag: I Malmö är det strålande sol och ganska så varmt, dvs. det är mycket lämpligt att gå med uppknäppt jacka. Så direkt efter jobbet mötte jag upp Jonna, & några kompisar till henne, för att ha picknick i Folkets park. Medan de sedan gick vidare bytte jag om till träningskläder och villade bort mig på en löptur, känns verkligen som jag sprang igenom hela stan. Löpturen rekommenderas ej för en fredagskväll. 

IMG_6805
Lördag: Det vackra vädret når sin kulmen idag, säger meteorologerna. Vi äter bananscones till frukost och tar på oss våriga kläder. Därefter ber jag och Jonna oss ut på stan för att leta vårskor och äta glass på Stortorget. Nu på kvällen har vi lagat trerätters-middag och tittat på feel good-filmen En oväntad vänskap.

torsdag, april 09, 2015

Lägesrapport, torsdagkväll


_DSC7739
Sedan vi hördes sist har jag hunnit fira påsk på Österlen, flyttat in till Jonna och börjat på mitt nya jobb i Malmö! Det är väldigt mycket nytt och jag är en aning trött i huvudet, men det känns så himla spännande! 

Nu ska jag snart bädda ner mig i min bäddsoffa och vänta på att Jonna ska komma hem. Hör av mig snart igen. 

torsdag, april 02, 2015

Färdig packning & japansk fondue

_DSC7721
Nu är allt färdigpackat. Jag har lagt ner kläder, vårskor, ett täcke, en kudde och ställt växter i papperskassar. Imorgon åker jag till Österlen för att fira påsk med Erik och sedan åker jag vidare till Malmö.

Förutom att ha packat lite grann hela veckan har jag också försökt lagat mat på saker jag haft i kylen och frysen. Häromdagen lagade jag broccolipesto, enkelt och bra tips (- recept här). Men idag fick jag liksom göra mat på ALLT som fanns kvar i princip. Därför slängde jag ihop japansk fondue! Jag följde Icas recept, men gjorde om och lade till lite olika saker efter vad jag hade kvar här hemma.

Japansk fondue (den något enklare versionen)

1. Morot/vitkål/rotselleri-kimchi
3 morötter/ 200 g rotselleri/vitkål
1/2
 röd finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 vitlöksklyfta 
1 msk fisksås 
1/2 msk paprikapulver 
1 tsk chiliflakes 
1/2 msk rårörsocker 
1 krm salt

Börja med Kimchin. Skala morötterna (eller rotselleri), skär i tunna stavar. Lägg grönsaksstavarna i en påse tillsammans med övriga ingredienser. Kavla med en brödkavel på påsen så att grönsakerna ger ifrån sig vätska. Lägg över i en skål/burk, låt stå i minst 15 min. 

2. Sojapicklad svamp

200 g shiitakesvampar eller champinjoner
1 dl japansk soja 
4 msk risvinäger 
1 dl socker 
2 dl vatten

Ansa och skiva svampen. Koka upp soja, risvinäger, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt svampen och låt koka 5 minuter. Låt svalna.

3. Buljong 
10 cm ingefära 
2 l vatten 
3/4 dl kalvbuljong 
1 dl japansk soja 
1 1/2 krm salt

Skala och skiva ingefäran. Lägg ingefäran tillsammans med övriga ingredienser till buljongen i en kastrull. Koka upp och låt småkoka ca 15 minuter med lock. Lyft upp ingefäran. Ställ åt sidan.

4. Rostad blomkål
Ett litet blomkålshuvud

Sätt ugnen på 225°C. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Lägg i en ugnssäker form, blanda i rapsolja och rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills blomkålen fått färg.

5. Koka glas-eller risnudlar
6. Koka ett ägg så som du vill ha det (jag kokar mina i 5 min efter att vattnet kokat upp). Skiva.
7. Hacka purjolök/salladslök

8. Blanda ihop allt & ät! 

Extra tips är att hacka cashew-nötter och sockerärtor och strö över maten. 

onsdag, april 01, 2015

Dubbeldubbel, Kastellgatan

Ikväll hoppade jag i min tyllkjol, tog på mig mitt allra glittrigaste och största örhänge och satte på mig mitt nya våriga läppstift. Jag skulle nämligen möta upp (nästan alla av) mina kollegor från operan för att äta middag på Dubbeldubbel!

_DSC7696
AnnaMaria var med.
_DSC7693
och Daphne
_DSC7700
och Ellen
_DSC7706
Vi beställde in tre setmenyer i storlek mellan, vilka vi delade på två och två. I min och AnnaMarias meny (som var en icke-vegetarisk) ingick fläsk-dumplings, räkwontons, ingefärsfisk, softbuns med anka, ris, ribs  och olika små sallader (b.la en med alger) + dippsåser. Till detta drack vi kinesiskt öl och efter maten beställde jag in en hallon-mojito! Maten var jättegod, men jag blev inte riktigt lika imponerad som på Made in China, som jag och Erik var på för några veckor sedan.

Kvällen var mycket trevlig och det var mycket fint att få se allihopa på en och samma gång, på ett annat ställe än på jobbet! Att kvällen sedan slutade med att Fritjof och Amanda dök upp och att vi gick till Folk för en öl, var såklart en toppen-bonus.