söndag, november 24, 2013

Gåsamiddag i Göteborg


Bilderna är från Allt om mat.

Lördagen den nionde november ställde jag och Erik till med gåsamiddag. Vi skulle nämligen fira den skånska Mårten gås-traditionen. Jag som älskar att fira olika högtider tyckte naturligtvis att det var en lysande idé (trots att jag nog egentligen inte hade hört talas om den förrän jag träffade Erik).

Två veckor tidigare släpade Erik med sig en fryst gås på tåget från Österlen. Dagarna innan middagen flyttade vi tallrikar, glas och ljusstakar från mig till honom. På lördagen plockade vi vackra höstkvistar, dukade med vit duk, mässingsljusstakar, torkade äppelskal och tallrikar från min farmor. Tyvärr tog jag inte en enda vettig bild på det. Efter det lagade vi mat nästan exakt hela dagen. Vi skalade och delade äpplen, strimlade rödkål, kokade sås, fyllde gåsen med äpplen och katrinplommon, trancherade, gjorde vaniljsås och skar upp äppelkakan vi gjort några dagar tidigare (och haft i frysen). När klockan slog 19.00 plingade de första gästerna på dörren! 

Recepten för gåsen, såsen och rödkålen finns här, den fantastiskt goda äppelkakan här och vaniljsåsen här! I vaniljsåsen hade vi dubbelt så mycket vanilj som i receptet och istället för att dekorera med en chokladbit gjorde vi chokladstreck av smält choklad! 

Inga kommentarer: