tisdag, december 15, 2015

Två små stjärnor

Jag har köpt två små nya ljusstakar!
_DSC9920
De har formen av små stjärnor och rymmer varsitt litet julgransljus.

_DSC9919
Dessutom kostade de 5 kr/st på en loppis som ligger på Törnstens gränd i Östersund.



fredag, december 11, 2015

Mjuk pepparkaka med frosting och lingon

_DSC9862
För att baka denna kaka behöver du:
200 gram smör
4 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
3 dl gräddfil
1 msk mald torkad kanel
1 msk mald torkad ingefära
1 msk mald torkad nejlika
2 tsk bikarbonat

Glasyr:
200 gram naturell färskost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Lingon

_DSC9843
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att mikra det mjukt utan att smälta det.
  3. Vispa socker och smör med en elvisp tills det är vitt och poröst. Sätt åt sidan.
  4. Blanda vetemjöl, bikarbonat samt pepparkakskryddor i en stor bunke.
  5. Fortsätt vispa socker och smör samt tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  6. Vispa i gräddfilen till socker, smör och äggblandningen. Blanda ner i mjölet och vispa till en jämn smet.
  7. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  8. Grädda pepparkakan i 30 minuter i mitten av ugnen.
  9. Ta ut pepparkakan och låt den svalna helt.
  10. Skär upp pepparkakan i rutor. 
  11. Gör glasyr som JonnaLägg färskost, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
  12. Rör eller vispa ihop till en jämn glasyr. Spritsa små toppar av glasyr på varje ruta.
  13. Lägg ett lingon på toppen. 

_DSC9871
Klart!

Kakreceptet kommer härifrån




söndag, december 06, 2015

Glöggfest / Andra advent

Idag har jag och Jonna ställt till med glöggfest!
_DSC9867
Ett helt gäng med jättebra människor har varit här och druckit glögg, ätit kakor, lyssnat på julmusik och tittat på Netflix-brasa tillsammans med oss.

_DSC9865
På vårt supermaxade kak- och godisbord hade vi pepparkakskola,

_DSC9876
mozartkulor,

_DSC9864
lussekatter och pepparkakor med ädelost,

_DSC9861
puffkola,

_DSC9853
samt mjuk pepparkaka med frosting och lingon (eller julkaka som Jonna döpte den till) och ett surdegsbröd med tillhörande ost och rönnbär- och äppelsylt.


_DSC9879


_DSC9848
Glad andra advent på er!