fredag, november 04, 2011

Tomatsås delux

Tomatsås har under de senaste åren liksom blivit min grej och jag har nu utarbetat ett bra litet grundrecept som man sen kan slänga i allt möjligt roligt i om man vill. I onsdags gjorde jag såhär:

Hemma hos mina föräldrar har det dykt upp en ny typ av krossade tomater, vilka faktiskt inte ens är krossade, men de ska tydligen smaka mycket mer och det är ju bra.
Du behöver:
- Krossade tomater 400-500 g
- 1 stor lök, 2 små
- En buljong, jag använder mig av sådana utan tillsatser
- Två vitlöksklyftor
- En halv (!) tub tomatpuré
- Lite socker
- Salt & Peppar
- Oregano & Basilika
- Olivolja
- Soltorkade tomater, om man gillar det
- Någon god ost att ha på toppen. Jag hade både parmesanost som vi hade köpt i Italien & ricotta!


Börja med att hacka löken i fina, små bitar.


1. Fräs den i ganska så mycket olivolja, tills den blir mjuk och nästan genomskinlig.
Om du har soltorkade tomater i, kan du lägga i dem nu.


(Bilden är förfärlig, jag vet)
2. Häll i de krossade tomaterna, pressa vitlöksklyftorna och lägg i tomatpurén.
3. Krydda efter smak. Jag gillar att det är ganska så mycket peppar i, men salta inte för mycket, speciellt inte om du har soltorkade tomater, de är nämligen väldigt salta i sig själva.
4. Låt puttra. Tomatsås kan puttra väldigt länge, ju längre den puttrar, desto mer smakar den. Mitt knep är att den får puttra så länge man gör klart resten av maten!



5. Servera med osten på toppen! (Om du har t.ex. getost i, kan det vara gott att lägga i den en kort stund innan man ska äta, så den hinner smälta lite.)
Jag hade tortellini med ricotta & spenatsmak och lite fikon och grantäpple-sallad till. Tortellini med tomatsås kan ju nämligen vara något av det godaste, dessutom upptäckte jag att fikon inte var helt dumt heller.

Inga kommentarer: