tisdag, augusti 19, 2014

Medborgarhuset i Eslöv

MedborgarhusetEslöv10
Efter att ha vunnit en arkitekttävling påbörjade Hans Asplund ritningarna till Medborgarhuset i Eslöv år 1955. År 1957 invigdes huset. Byggnaden består av tre delar; den stående höga med kontor, den bågformade med samlingssalar och den vackra salongen samt den liggande foajén.

MedborgarhusetEslöv7När vi kliver in i Medborgarhuset kommer vi rätt in i foajén. Till höger leder en trappa ner till kapprummet.MedborgarhusetEslövTill vänster finns de utsökta små telefonbåsen.  
MedborgarhusetEslöv1
Fortsätter vi rakt fram är detta vad vi ser. Dagsljuset letar sig in genom de stora öppningarna i taket och gör de vita väggarna ännu vitare. Lamporna och de guldfärgade askfaten, varav ett skymtas till vänster i bild, tillsammans med alla andra inredningsdetaljer är ritade av Hans Asplund. Till höger om där vi står finns en liten atriumgård. Till vänster finns en öppen spis. MedborgarhusetEslöv5

MedborgarhusetEslöv6
Från foajén kommer vi in i samlingssalarna, som alla har varsin bokstav. Här är dörren till A-salen, vilket är den stora salongen. Som ni ser är dörrhandtaget format som ett A. De olika bokstäverna återkommer även i själva dörren.

MedborgarhusetEslöv9
Lampor i foajén.

MedborgarhusetEslöv2
Ridån i A-salen. Vår guide berättade att Hans Asplund tyckte att denna skulle förnimma om de världar som teatern kan öppna upp och att det är därför den är så färgglad och har mönster och symboler från olika tider och kulturer. Hans Asplunds pappa, Gunnar Asplund (som ritat rådhustillbyggnaden i Göteborg) dog när Hans var ung. Hans bearbetade sin sorg och har med små blinkningar till sin pappa i små detaljer här och var. Högt upp till höger på ridån ser vi bokstäverna G A och figuren ovanför ska vara far och son Asplund som kramas (vilket ska ses uppifrån). 

MedborgarhusetEslöv3
Ett vackert och otroligt lent räcke i marmor.
MedborgarhusetEslöv4
Armaturen i taket alltså, den är så vacker att man helst av allt önskar att man själv hade en stor salong hemma. På väggarna sitter armaturerna till höger i bild.

MedborgarhusetEslöv8
Trots att Eslöv utnämnts till att vara Sveriges tråkigaste stad är det här medborgarhuset verkligen, verkligen värt ett besök. Dels för att det är så vackert och genomtänkt in i minsta detalj och dels för att personalen där är så himla tillmötesgående och vänliga.

Inga kommentarer: